Osakuntaelämän alussa saattaa törmätä moniin uusiin sanoihin ja käsitteisiin, jotka eivät ole entuudestaan tuttuja. Tähän Esolaisen ABC:hen olemme pyrkineet keräämään ja selittämään auki mahdollisimman paljon omituisia osakunnan arjessa esiintyviä termejä.

Aleksis Kivi = Kaikki osakunnat kunnioittavat suuresti niitä jäseniään, jotka ovat ja ovat olleet suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin merkkihenkilöitä. ESOlla keskeisin merkkihenkilö on Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi. Kunnioitusta osoitetaan esim. Eskon häissä sekä kulkueessa Eskon häiden yhteydessä.

Apuhenkilöstö = Apuemännistö, apuisännistö ja apteekkarit.

Civis = Osakunnan jäsen, lyhenne c., mon. cives, lyhenne cc. Fukseista tulee civiksiä kun he saavat osakunnan nauhan itsenäisyyspäivänä.

Edari= HYYn edustajisto. Ylintä päätösvaltaa ylioppilaskunnassa käyttää sen 60-henkinen edustajisto. Edustajisto valitaan joka toinen vuosi järjestettävissä edustajistovaaleissa, joissa jokaisella HYYn jäsenellä on äänioikeus ja oikeus asettua ehdolle. (HYY:n sivuilta lainattu teksti)

Emännistö = Virkailijat, jotka laittavat ruokaa osakunnalla. Ei millään tavoin sukupuolisidonnainen käsite. Emännistöön kuuluu emäntä, keittiöpäälliköt ja apuemännät. Emännistön esimies on emäntä.

Emäntä = Hallituksen jäsen, joka vastaa keittiöstä ja ruoista yhdessä emännistön kanssa. Emännistön esimies.

ESYS= Eteläsuomalaisten ylioppilaiden säätiö. Antaa rahaa osakunnalle toimintaan ja stipendeihin.

Etlari= Eteläsuomalainen-lehti. ESOn oma lehti, joka ilmestyy 4 kertaa vuodessa.

Fuksi = Ensimmäisen vuoden opiskelija. Opiskelija voi olla myös ESO-fuksi, vaikka ei olisi enää yliopistolla fuksi.

Halko = Hallituksen kokous

Isännistö = virkailijat, jotka siivoavat osakunnalla ja huolehtivat mm. ovipolitiikan noudattamisesta jatkojen aikana. Ei millään tavoin sukupuolisidonnainen käsite. Apuisännistöön kuuluu isäntä, kiinteistöpäällikkö ja apuisännät. Isännistön esimies on isäntä.

Isäntä = Hallituksen jäsen, joka vastaa tiloista, siisteydestä ja avaimista yhdessä isännistön. Isännistön esimies.

Kuraattori = Osakunnan hallituksen puheenjohtaja. Tavanomaisesti maisteri, jonka tehtävänä on valvoa riehakkaiden ylioppilaiden toimintaa. Lyhenne Q.

Nylle = Nylands Nation. ESOn sisarosakunta, jonka tilat sijaitsevat Kasarmikadulla.

Nypolen = Uudella ylioppilastalolla 4. kerroksessa, ESOn ”naapurissa”. Nypolenista löytyy kaksi osakuntaa: Åbo Nation ja Östra Finlands Nation.

Osko = Osakunnan kokous

Sillis = Silliaamiainen. Vuosijuhlien ja Eskon häiden (sekä mahdollisten muiden isojen juhlien) jälkeisen päivän brunssi.

Sitsit = Akateeminen pöytäjuhla. Sitseihin liittyy käytäntöjä, jotka selviävät parhaiten osallistumalla. Sitsien teema, kesto ja pukukoodi voivat vaihdella aiheen mukaan.

Uusi = Uusi ylioppilastalo, jossa ESOnkin tilat sijaitsevat.

Uusmaalainen valtuuskunta= Eteläsuomalaisen osakunnan ja Nyland Nationin yhteistyöelin

Vujut = Vuosijuhlat. ESOn vuosijuhlat järjestetään Aleksis Kiven päivänä 10.10. tai sen välittömässä läheisyydessä. Juhlassa pukeudutaan juhlapukuun akateemisin kunniamerkein. Juhlan aikana mm. jaetaan stipendejä, ansio-, urheilu- ja harrastusmerkkejä.