Osakuntaelämän alussa saattaa törmätä moniin uusiin sanoihin ja käsitteisiin, jotka eivät ole entuudestaan tuttuja. Tähän Esolaisen ABC:hen olemme pyrkineet keräämään ja selittämään auki mahdollisimman paljon omituisia osakunnan arjessa esiintyviä termejä.
Aleksis Kivi = Kaikki osakunnat kunnioittavat suuresti niitä jäseniään, jotka ovat ja ovat olleet suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin merkkihenkilöitä. ESOlla keskeisin merkkihenkilö on Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi. Kunnioitusta osoitetaan esim. Eskon häissä sekä kulkueessa Eskon häiden yhteydessä.
Apuhenkilöstö = Apuemännistö, apuisännistö ja apteekkarit.
Civis = Osakunnan jäsen, lyhenne c., mon. cives, lyhenne cc. Fukseista tulee civiksiä kun he saavat osakunnan nauhan itsenäisyyspäivänä.
Edari = HYYn edustajisto. Ylintä päätösvaltaa ylioppilaskunnassa käyttää sen 60-henkinen edustajisto. Edustajisto valitaan joka toinen vuosi järjestettävissä edustajistovaaleissa, joissa jokaisella HYYn jäsenellä on äänioikeus ja oikeus asettua ehdolle.
Emännistö = Virkailijat, jotka laittavat ruokaa osakunnalla. Ei millään tavoin sukupuolisidonnainen käsite. Emännistöön kuuluu emäntä, keittiöpäälliköt ja apuemännät. Emännistön esimies on emäntä.
Emäntä = Hallituksen jäsen, joka vastaa keittiöstä ja ruoista yhdessä emännistön kanssa. Emännistön esimies.
EOL = Eteläsuomalaisen osakunnan laulajat. ESO:n kuoroista se tasokkaampi ja vakavampi, toimii nykyään käytännössä erillään osakunnasta.
ESO-laulu = ”Ota aina iltasella, älä jätä aamuun asti. Moni pettyy katkerasti, kun ei saakaan aamulla — kaloja. Siksi aina ESO:n sillis, se on turva verraton.” (Toimii lähes kaikilla kuviteltavissa olevilla sävelmillä.)
ESYS = Eteläsuomalaisten ylioppilaiden säätiö. Antaa rahaa osakunnalle toimintaan ja stipendeihin.
Etlari = Eteläsuomalainen-lehti. ESOn oma lehti, joka ilmestyy 4 kertaa vuodessa.
Fuksi = Ensimmäisen vuoden opiskelija. Opiskelija voi olla myös ESO-fuksi, vaikka ei olisi enää yliopistolla fuksi.
Fuksipassi = siihen ahkera fuksi kerää merkintöjä aina osakunnalla käydessään. Vilkkaimmin portaita ylös ravanneet palkitaan puurojuhlassa.
Halko = Hallituksen kokous
Inspehtori (lyh. inspi) = Yliopiston professori, joka aikoinaan asetettiin valvomaan ylioppilaiden siveettömiksi ryöstäytyneitä juhlia. Nykyään toimii linkkinä yliopiston hallinnon ja osakunnan välillä. Inspehtorin tapaa varmimmin osakunnan kokouksissa, joissa toimii yleensä puheenjohtajana, sekä osakunnan suurimmissa juhlissa.
Inspectriculus/Inspectrix = inspehtorin parempi puolisko. Ensimmäistä käytetään tyypillisesti miehestä ja jälkimmäistä naisesta.
Isännistö = virkailijat, jotka siivoavat osakunnalla ja huolehtivat mm. ovipolitiikan noudattamisesta jatkojen aikana. Ei millään tavoin sukupuolisidonnainen käsite. Apuisännistöön kuuluu isäntä, kiinteistöpäällikkö ja apuisännät. Isännistön esimies on isäntä.
Isäntä = Hallituksen jäsen, joka vastaa tiloista, siisteydestä ja avaimista yhdessä isännistön. Isännistön esimies.
Kahvitus ts. osakuntailta = maanantai- ja torstai-iltaisin klo 19, tarjolla pikkupurtavaa ja paljon hyviä tyyppejä.
Kuraattori (lyh. Q) = Osakunnan hallituksen puheenjohtaja. Tavanomaisesti maisteri, jonka tehtävänä on valvoa riehakkaiden ylioppilaiden toimintaa.
Kyykkä = perinteinen suomalainen urheilulaji, jonka akateemisesta maailmanmestaruudesta esolaisetkin matkaavat kilpailemaan Hervantaan joka talvi.
Maakunta = osakunnan aatteellinen perusta ja osakuntalaisten kotiseutu, uljas Uusimaa. Jokakesäisten maakuntaretkien kohde.
Matrikkeli = osakunnan nimikirja, nykyään kahdeksas osa menossa.
Nylle = Nylands Nation. ESOn sisarosakunta, jonka tilat sijaitsevat Kasarmikadulla.
Nypolen = Uudella ylioppilastalolla 4. kerroksessa, ESOn ”naapurissa”. Nypolenista löytyy kaksi osakuntaa: Åbo Nation ja Östra Finlands Nation.
Osakunnan kokous (lyh. osko) = osakunnan ylin päättävä elin, kokoontuu kerran kuussa. Oiva tilaisuus pysyä ajan tasalla ESO:n asioista, kaikki tervetulleita.
Osakuntanauha = valko-oranssi nauha, jonka fuksit saavat itsenäisyyspäivänä. Käytetään akateemisissa juhlatilaisuuksissa ja kannetaan valkoinen puoli ylöspäin.
Panem et circenses = ESO:n laulukirja; juhlijan tärkein apuväline, jonka voit ostaa omaksesi toimistosta.
Perusfuksi = valitaan fuksiaisissa tiukan tieteellisen seulonnan tuloksena. Niittää rutkasti mainetta ja kunniaa
Plaseeraus = pöytäjuhlien kuka-missäkin-istuu.
Sillis = Silliaamiainen. Vuosijuhlien ja Eskon häiden (sekä mahdollisten muiden isojen juhlien) jälkeisen päivän brunssi.
Sitsit = Akateeminen pöytäjuhla. Sitseihin liittyy käytäntöjä, jotka selviävät parhaiten osallistumalla. Sitsien teema, kesto ja pukukoodi voivat vaihdella aiheen mukaan.
Skömbe = virkailijauransa lopettanut vaan ei vielä(kään) valmistunut vanhempi osakuntalainen.
Superfuksi = fuksisyksyn ahkerin rymyäjä, palkitaan itsenäisyyspäivänä ja palvotaan ikuisesti sen jälkeen.
Uusi = Uusi ylioppilastalo, jossa ESOnkin tilat sijaitsevat.
Uusmaalainen valtuuskunta = Eteläsuomalaisen osakunnan ja Nyland Nationin yhteistyöelin
Vanha = Vanha ylioppilastalo. Uuden edeltäjä ja naapuri.
Vujut = Vuosijuhlat. ESOn vuosijuhlat järjestetään Aleksis Kiven päivänä 10.10. tai sen välittömässä läheisyydessä. Juhlassa pukeudutaan juhlapukuun akateemisin kunniamerkein. Juhlan aikana mm. jaetaan stipendejä, ansio-, urheilu- ja harrastusmerkkejä.
Ystävyysosakunnat = ystävämme Virossa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.